top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMooi Mariska

Stralen doe je met een gezonde mond

Misschien wist je het nog niet, maar naast mijn werk als visagist en hairstylist ben ik ook mondhygiënist. Een heel leuk beroep, waarbij ik niet alleen zorg voor een stralende glimlach, maar ook voor een gezonde mond.


Dat je tanden en kiezen belangrijk zijn weten we allemaal wel. Je hebt ze immers nodig om te eten. Maar ook als je je van je beste kant wilt laten zien met een stralende glimlach, zijn je tanden een mooie eyecatcher. Niet voor niets dan ik de combi van mondhygiëniste en make-up stylist zo leuk vind. Het heeft beide te maken met het uiterlijk en een mooie uitstraling.


Nu is het hebben van een mooi gebit, iets waar je ook voor moet werken. Natuurlijk willen we allemaal een perfecte Hollywood smile. Maar een gezonde mond start met een gezonde basis. Zorg voor gezond tandvlees en geen gaatjes in je tanden en kiezen. Hoe je dat doe? En welk advies voor jou het beste is, daarvoor zou ik je eigenlijk willen adviseren om een keer langs te komen in de praktijk. Dan kan ik echt advies op maat geven en kijken of je tandvlees en mond ook gezond is.


Maar om je toch alvast wat op weg te helpen zal ik een aantal belangrijke tips met jullie delen. Als eerste is het natuurlijk belangrijk om je tanden en kiezen goed te poetsen. Het advies is om minimaal 2x per dag je tanden te poetsen, een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds. Zelf ben ik enorm fan van de elektrische tandenborstel en dit raad ik dan ook iedereen aan. Het poetsen met een elektrische tandenborstel maakt het poetsen makkelijker en ik vind dat mijn tanden hierdoor ook gladder aanvoelen. Zelf poets ik met een Oral B tandenborstel. Belangrijk met poetsen is dat je er ook echt even de tijd voor neemt. Kijk in de spiegel en zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden.


Wat super fijn is, is dat de elektrische tandenborstels tegenwoordig een timer hebben. Sommige stopen na 2 minuten en anderen helpen je zelfs om per stukje te poetsen, door elke 30 seconde een bliepje te geven. Ideaal, dit stimuleert echt om netjes 2 minuten te blijven poetsen.


Naast het poetsen van je tanden en kiezen is het ook belangrijk om tussen je tanden en kiezen schoon te maken. De tandenborstel komt hier namelijk niet. Tegenwoordig is er echt een scala aan producten te vinden om de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te maken. Zo zijn er tandenstokers, ragers, flossdraad en soft picks. Super fijn dat er zoveel keus is, maar dit maakt het natuurlijk niet altijd makkelijk. Het belangrijkste voor het schoonmaken tussen je tanden en kiezen in is dat het product dat je gebruikt zo groot mogelijk is en dat het ook daadwerkelijk iets schoonmaakt. Ook moet je je realiseren dat de ruimte tussen je tanden en kiezen niet overal hetzelfde is en dat je soms een ander product nodig hebt op een andere plek. Mocht je hier niet uitkomen, ga dan zeker even langs bij een mondhygiënist.


Verder is het natuurlijk ook fijn om tandpasta te gebruiken tijdens het poetsen. Dit geeft niet alleen een lekkere smaak en schoon gevoel, maar zeker tandpasta’s met fluoride helpen je tanden sterker te maken en minder vatbaar voor gaatjes. Het merk van je tandpasta maakt niet zoveel uit, als er maar fluoride in zit.


Wat ook helpt om minder gaatjes te krijgen is op je voeding te letten. Kijk uit met te veel suikerhoudende drankjes en andere lekkere zoete dingen. Na je eten of drinken heeft je gebit even de tijd nodig om zich te herstellen, daarom is het advies om maar maximaal 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Natuurlijk kun je wel heel de dag door water en thee en koffie zonder melk en suiker drinken. Maar tel je eetmomenten is bij elkaar op, dan zul je zien dat je al snel aan 7 eetmomenten per dag zit.


Als laatste nog even iets over mondspoelmiddel. Dit is een heerlijk product om te gebruiken, bijvoorbeeld na het poetsen. Maar wees je er van bewust dat dit geen vervanging mag zijn van het poetsen zelf. Je moet een mondspoelmiddel echt zien als aanvulling. Maar gebruik het gerust, het geeft echt een schoon gevoel en een heerlijke smaak.


NB. Van 15-21 maart is het de week van de mondhygiënist en kun je bij veel praktijken een gratis tandvleescheck doen. Een echte aanrader! Kijk op www.weekvandemondhygienist.nl om te zien welke praktijken bij jou in de buurt meedoen met acties.


Liefs,

Mariska


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page